2013. augusztus 13., kedd

Hurrá, nyaralunk, de tényleg?!Ülök a teraszon, kezemben limonádé, bennem pedig nagy elszánás, hogy bepótolom az év során felhalmozódott olvasási lemaradásomat. A szomszédos telken nagymama, anyuka nyaral egy 10 év körüli kisfiúval. A telkek kicsik, így egyszer csak azon kapom magam, hogy a limonádét szürcsölgetve a következőket hallom:
Anyuka: - Végre kimozdultál az elől a nyomorult Tv elől! Nem győzöm mondani, hogy legalább most használd ki, hogy nincs suli és játszhatsz a levegőn! Menj vissza és vedd fel a papucsod, mert hideg a fű…
Gyerek hangot nem hallok, csak az ajtó csattanásából gondolom, hogy a kánikulai csúcsokat döntögető nyárban a kisfiú baktat vissza a papucsáért. Újabb ajtónyitás után:
Anyuka: - Bekented magad?  - Igen. – hangzik a válasz.
-          Gyere, hagy nézzem meg! A hátadra még kenek, mert meg fogsz égni. Várj még, amíg beszívja magát a naptej, különben az egész leázik rólad a vízben! Most hová mész? Ugye nem tévézni akarsz megint???!!!
-          Nem, csak iszom egy kis icetea-t.
-          Állandóan azt a cukros löttyöt vedeled, persze, hogy nem eszel rendesen ebédet! Igyál inkább vizet. De ne a hűtőből, mert az nagyon hideg, meg fog fájdulni a torkod, aztán beteg leszel nekem!
Gyerek el, kisvártatva vissza. A vízcsobogásból gondolom, bement a medencébe.
Nagymama: - Vizezd be a fejed, mert napszúrást fogsz kapni! De ne csak locsold, bukj le rendesen!
Újabb csobogás, majd ugrások hangja.
-          Kimered a vizet a medencéből, játsszál rendesen!
-          Ez neked a rendes játék, hogy idétlenkedsz a matracon? Miért nem találsz ki valami értelmesebb dolgot? Most hová mész már megint?
-          Bemegyek a legómért…
-          Ilyen vizesen????? Bújj ki a vizes nadrágodból és húzz fel egy szárazat, mert megfázol! Hol a törölköződ?
Zajok-zörejek; feltehetően törölközés, naciváltás…
-          Hová tetted a törölközőt? Terítsd ki a nadrágoddal együtt! És húzd fel a papucsod, ha bemész!
Kisvártatva csörgés – jól ismert hang: a legók kiborítva a teraszon.
-          Most ezt muszáj volt? Meddig fog tartani, amíg összeszeded? Rakd vissza a dobozba, onnan is ki tudod válogatni, ami kell!
Hallom a kockák „visszamerésének” hangját. Kis ideig csönd, valószínűleg épít kis barátom…
-          Hová mész már megint? – hallom a nagymama hangját.
-          Meg szeretném mutatni Anyunak, mit építettem.
-          Ne rohangálj már állandóan ki-be, olyan vagy, mint egy sajtkukac. Ha anyád elkészült az ebéddel, majd kijön, akkor is meg tudja nézni. Amúgy mit építettél?
-          Ez egy roham-tengeralattjáró. Kutatóhajó.
-          Olyan nincs is. Miért nem csináltál inkább egy motorcsónakot vagy egy vitorlást?
Válasz nincs, de újra vízcsobogás hangját hallom.
-          Nem vetted át a fürdőnadrágod! Most mit fogsz felvenni, ha kijössz? Azt hiszed, győzzük árammal meg mosószerrel, hogy naponta 4-5 nadrágot elhasználj? És egyáltalán hogy jutott eszedbe bevinni a legót a vízbe!!!!!.....
Itt elfogyott a limonádém és a türelmem is. És csak gondolkodom: Hurrá, nyaralunk? Pihen a felnőtt és a gyerek is? Feltöltődve megyünk vissza a dolgos-szorgos hétköznapokba? Gondoskodó szülők? Kreatívnak, önállónak, életrevalónak nevelt gyerek? Én csak gondolkodom…

Aki gondolkodik:
Galla Kriszta - SZIFON szakértő
life coach, családpedagógiai tanácsadó
3 gyermek édesanyja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése