2013. január 14., hétfő

Mit egyél, és mit ne, hogy egészséges babád legyen?




Kismamaként mindenkitől azt hallod, egyél egészségesen, táplálkozz változatosan, a babád érdekében. Ebben igaza van az összes szakirodalomnak, hiszen kisbabád megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlenek a következő vitaminok, ásványi anyagok és a nyomelemek:
Folsav, B-vitamin (B1, B2, B6, B12), omega-3 zsírsav, jód, magnézium, kalcium. Ha szeretnéd tudni melyik vitamin mire jó, itt bővebben olvashatsz a témáról:

Természetesen a vérszegénység és bizonyos fertőzések is elkerülhetőek, ha helyesen táplálkozol. De Ina May Gaskin Amerikában elismert bába szerint az egészséges táplálkozás hatással lehet a terhességi toxémiára (más néven preeclampsia, eclampsia vagy HELP-szindróma) is. A várandóssági toxémia jellemzője a magas vérnyomás, a vizeletben talált fehérje és az ödémásodás (ami meghaladja az átlagos mértéket, tehát nem a megnövekedett vérmennyiségből adódó, szinte minden kismamát érintő ödémásodásról beszél).Szerinte a várandósoknak érdemes nagyon sok friss zöldséget, teljes kiőrlésű termékeket és fehérjét fogyasztani (ő a vegetáriánus étkezést is ugyanolyan jónak tartja, ha megvan a megfelelő fehérje bevitel) és folyadéknak a vízfogyasztást ajánlja. Ezen felül nem tiltja a só fogyasztást sem, ami szerinte nem okoz gondot, ha mellette helyesen táplálkozol.

Összefoglalva, kerüld a cukrozott üdítőket, a cukrozott tejtermékeket (vigyázz a gyümölcsös joghurtban is lehet cukor) és a finomított élelmiszereket, hiszen ha tartósítószert vagy ízfokozót tesznek az ételedbe, az nem tesz jót se a saját se a babád szervezetének. 

A tartósítószerek közül a nátrium-benzoát (E211) és a kén-dioxid (E220) például allergiát okozhat. Az ízfokozók közül pedig a leggyakrabban használt nátrium-glutamát (E621) amit leginkább a kínai éttermekben használnak, okozhat hátfájást, fejfájást, bőrpirosodást, diszkomfort érzetet és emésztési zavart, De ugyanezt az anyagot megtalálhatod a levesporokban, leveskockákban és ételízesítőkben is. Ezért ajánlják minden kismamának, hogy csak természetes alapanyagokat használjon a főzéshez, mert így legalább biztos lehet benne, hogy nem árt sem magának, sem a babának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése